De avond van Piet van Schagen PA3HDY, oud voorzitter NVHR

  PA3HDY tussen microfoon en dure NSF M4.

PA3HDY is geen onbekende in onze afdeling. Niet alleen door zijn artikelen in de Amstelstraler, maar ook vanwege eerdere optredens. Deze avond voerde hij ons terug in het Nederlandse radiotijdperk van rond 1926.
Piet bracht weer enkele kostbare spullen mee, waaronder een drielamps volkstoestel voorzien van variometerafstemming met honingraatspoelen en de beroemde NSF M4 met variometerafstemming (het laatste door Ir. White ontworpen toestel voor NSF).
Met behulp van een door de voorzitter uitgespannen antenne werd duidelijk hoe radio in die tijd klonk en wat het betekende om op een station af te stemmen.

  Cameraman Claud, met naast hem PA0BOG.

Bijzonder verrassend was de aanwezigheid van Ir. C. Wendrich, beter bekend als Claud van het Philipsmuseum Amsterdam (zie Amstelstraler 24e jrg nr 2), overgekomen om de meester van de Radiohistorie op video vast te leggen.
Wie schetst onze verbazing, om nog diezelfde week een DVD van Piet's optreden in de bus aan te treffen.
Bedankt Claud en complimenten voor het eindproduct.

  Aandachtige toehoorders

Aandachtige toehoorders en gasten, die dank zij Piet's heldere uitleg en door hem verstrekte documentatie, zich een goed beeld konden vormen van de toegepaste technieken uit die vroege radio-periode en zichtbaar genoten van de wijze waarop Piet het verleden tot leven bracht.

  Heldere uitleg op het bord.

Het gemak waarmee Piet tal van zaken op het bord schetst en vragen op een voor iedereen begrijpelijke wijze beantwoordt, is verbazend.
Ook onze penningmeester was verbaasd, maar dan vooral door het materiaal dat Piet ter beschikking stelde en waarvan de opbrengst in de clubkas verdween.


< Terug >

Bijgewerkt: 4-03-2018

contact | Copyright © 2008 - PI4ASV | home

XHTML 1.0  &  CSS