- De Bijeenkomsten in Mei 2005 -

  Charlos Potma - PA3CKR

Op 9 mei sprak Charlos Potma PA3CKR over microcontrollers.
In de amateurwereld zijn de 8-bits microcontrollers bijzonder populair. Niet ten onrechte, want er zijn unieke dingen mee tot stand te brengen. Menigeen zou er ook wel eens mee aan de slag willen, maar hoe pak je dat aan en wat kun je er nu precies mee?
PA3CKR, ter zake kundig, leerde ons hoe over de eerste hobbels heen te komen. De reden dat zijn voorkeur ligt bij de AVR microcontrollers van ATMEL is tweeledig. Met één instructie per klokpuls zijn de AVRs aanzienlijk sneller dan de vergelijkbare 8-bit Microchip PIC controllers met 4 klokpulsen per instructie. Daarnaast wordt het programmeren sterk vereenvoudigd door het beschikbaar zijn van een uitstekende Basic Compiler, BASCOM, een product van het Nederlandse bedrijf MCS Electronics.

  Het inwendige van de 2,5 GHz counter (foto PA3CKR)

Tal van meegebrachte proefschakelingen en eindproducten verduidelijkten zijn betoog en illustreerden de betekenis van deze moderne microcontrollers voor de hedendaagse radioamateur. Met name zijn 2,5 GHz counter oogste veel bewondering.
Charlos heeft talloze practische cursussen gedraaid (waaraan zelfs amateurs uit onze regio hebben deelgenomen) en vond dat al het gegenereerde materiaal, goed gedocumenteerd, voor iedereen beschikbaar moest zijn.
De gehele cursus, maar ook uitstekend gedocumenteerde toepassingen, vindt u op de website van PA3CKR. In het Engels weliswaar, maar dat mag voor iemand die zich in microcontrollers verdiept geen probleem zijn.
Wanneer zien wij de eerste AVR/Bascom-resultaten uit onze afdeling?


  Activiteiten-overzicht

Technische Avond

Denk om je vingers!Op 26 mei, onder de algehele leiding van PE1DHR, werd weer heel wat geknutseld, afgeregeld en besproken.
Zo zagen weer enkele cursisten van de onlangs beëindigde "radiocursus voor watersporters" kans om het toch wel lastige laatste bouwproject af te maken.
Onderwijl verdiepten Simon PAøMYD en Hans PA1JF zich in een onwillige Grundig "Concert Boy 220"
.

  V.l.n.r.: PE3WIM, PE1DHR, PA1TO, PA3ALG en PE2MD.

PE3WIM was slechts geïnteresseerd in één ding: de komende velddagen. Niet zo verwonderlijk voor een coördinator. De lijst met wie, wat, waar en hoe werd nog eens critisch doorgenomen en waar nodig bijgestuurd.Antenne-afstemeenheid voor 160 meter
Over de door PAøJCA voor de velddag gebouwde 160m antenne-afstemeenheid had ieder zo zijn eigen gedachte (en opmerkingen), maar volgens de bouwer werkt het als een trein.

  PA1TO en zijn ICOMs

Onze penningmeester PA1TO was druk in de weer met een tweetal nostalgische ICOM's van het type IC-2E, nam deel aan de velddagbespreking en had ook nog financiële zaken af te handelen.

  PAøSKS, PAøJCA en gastheer PA3GJP

Verder nog de gebruikelijke uitwisseling van QSL-kaarten en niet te vergeten de voortreffelijke service van onze gastheer Luis, beter bekend als PA3GJP.

< Terug >

Bijgewerkt: 4-03-2018

contact | Copyright © 2008 - PI4ASV | home

XHTML 1.0  &  CSS