- De Bijeenkomsten in Mei 2006 -

  Jos toont André PE1JEL waar de DRO zich bevindt

Jos Disselhorst - PA3ACJ over ATV

Op 8 mei maakte Jos, in een vijftal hapklare brokken met tal van voorbeelden, duidelijk hoe op een eenvoudige wijze Amateur Televisie, kortweg ATV, kan worden bedreven. Geen moeilijke digitale toestanden, maar simpel beginnen met deze bijzondere tak van onze radiohobby.

Frequentiebanden
De 70 cm band, ooit gebruikt voor zwart-wit televisie met AM modulatie en waarvoor zowat de hele band nodig was, dus niet.
De 23 cm biedt een ideale start omdat er voldoende frequentieruimte is en goedkope apparatuur in de vorm van afgedankte satellietontvangers beschikbaar is.
De 13 cm en 3 cm band zijn bijzonder populair, al is zelfbouw wel iets voor de meer ervaren amateur. De benodigde ontvangstconverter die nu nodig is om het tv-signaal om te zetten naar het bereik van de satellietontvanger wordt vaak gemaakt door een bestaande satellietconverter (LNA LNB, etc) te modificeren.
Een aantal ATV-repeaters zijn op deze frequenties operationeel (PI6TNO, PI6ATV, PI6ALK).

Zenders
Het bouwen van een zender voor de 23 cm band is vrij eenvoudig omdat veel schema's beschikbaar zijn en er voor weinig geld powermodules te koop zijn.

Camera's
Als camera kan elke camcorder dienen, of de goedkope kleine cameramodules uit de computer wereld. Voor montage kunnen we de PC gebruiken, zodat teksten aan de met de camera opgenomen beelden kunnen worden toegevoegd.

Ontvangst
Als weergave apparaat gebruiken we een normale TV of onze met een TV-kaart uitgeruste snelle PC. Conversie van de bij ATV gebruikte FM-modulatie naar AM vindt plaats in de satellietontvanger. Ook een zelfbouwconvertor zal deze functie dus moeten vervullen.

Antennes
De antennes worden uiteraard door de band bepaald. Op 23 cm voldoet een YAGI. Maar op de microgolfbanden is een schotel de voor de hand liggende keus.

Jos verwees ook nog naar de handel, waar niet te dure (soms in bouwdoosvorm) ATV-zenders en -ontvangers voor 23 cm en 13 cm worden aangeboden.

  Voorbeelden te over
  ATV huisvlijt van PA3ACJ
  De voorzitter als bar keeper

  PA1TO en PA1LOI

Technische Avond

Heel wat "tech talk" op 25 mei, al wil PA1LOI, hiernaast aan zijn glas nippend en in gesprek met PA1TO, het nog wel eens over heel andere dingen hebben.
De tas achter de QSL-koffer bevatte schema's en documentatie van oude amateurapparatuur die wachten totdat de secretaris tijd weet vrij te maken voor gepaste restauratie.

  V.l.n.r.: PA3CGG, PE1KWM en PA3BFK

Eyeball QSO tussen Richard PA3CGG, Mr. Vintage Radio himself, en Bert PA3BFK, met Marcel PE1KWM als aandachtige toehoorder.
Op de achtergrond een Philips BX594A uit 1949 met 4 KG-bereiken, eigendom van PA3BFK en vakkundig gerestaureerd door PA3CGG.
Als we goed zijn geïnformeerd heeft Bert nog zo'n klus voor hem ...

  PAøJVC (links) en Bill

Geassisteerd door PAøJVC opent Bill de jongste aanwinst van PE1DHR teneinde het squelch-probleem vakkundig aan te pakken.
De oplossing blijkt toch niet zo voor de hand liggend, dus dreigt Bert het geval (een op zich alleraardigste 6m trx) terug te sturen naar de verkoper.

< Terug >

Bijgewerkt: 4-03-2018

contact | Copyright © 2008 - PI4ASV | home

XHTML 1.0  &  CSS