- De Bijeenkomsten in Juni 2006 -

  PAøDSO tijdens zijn voordracht

Ot de Soete - PAøDSO
over de eerste Transatlantische Telegraafkabel

Verbeterde TelegraafkabelWat drijft een man als Cyrus Field om een telegraafkabel van 10.000 km lengte in de Atlantische oceaan aan te leggen?
En zijn alle problemen wel voldoende in kaart gebracht?
Met de elektrische eigenschappen van een dergelijke kabel in gedachten, denk aan de R- en C-waarde van die extreem lange kabel, vraag je je af welke seinsnelheid nog valt te realiseren.

Het werd die 12e juni een interessant en met lichtbeelden ondersteund verhaal over een ongelooflijke prestatie, in een tijd waarin de hulpmiddelen die nu beschikbaar zijn nog uitgevonden moesten worden.

De verbeterde kabel gebruikt in 1865 en 1868.
De zeven strengen tellende koperen kern was bedekt met vier lagen gutta percha en omwikkeld met geteerde hennep. Het geheel werd beschermd door tien staaldraden, elk omwikkeld met geïmpregneerde hennep.
(Uit Bern Dibner’s “The Atlantic Cable”)

  Dankwoord van PE1DHR

  Truc met tent

Technische Avond

De laatste bijeenkomst vóór het vakantieseizoen werd benut om de QSL-manager nog even te overladen met QSL-kaarten en na te praten over de succesvolle velddagen (zie het verslag onder Velddagen). M.n. het 180° keren van de tent met alles en iedereen er nog in, had veel indruk gemaakt. Maar ja, je kan toch moeilijk de nacht in met een niet afsluitbare opening op de (Noorder) wind.
Wel hopen de technische kartrekkers vanaf september een onweerstaanbare knutseldrang onder de leden te bespeuren.

< Terug >

Bijgewerkt: 4-03-2018

contact | Copyright © 2008 - PI4ASV | home

XHTML 1.0  &  CSS