- De Bijeenkomsten in februari 2007 -

  PA3ACJ achter de knoppen van de SA/TG-combinatie. Links oscilloscoop met daar bovenop een HF- zwiepgenerator  (0 - 180 MHz)
Spectrum analyser met tracking generator in bedrijf
Diverse meetobjecten

Lezing van Jos Disselhorst - PA3ACJ

Op 12 februari ging in Amstelveen de nieuwste lezing van Jos in première:

Het gebruik van Spectrum Analyser met Tracking Generator.

Nu staat PA3ACJ altijd wel garant voor een goed bezochte avond, maar dat we ditmaal naast belangstellenden uit Alphen a/d Rijn en Valkenburg ook nog iemand uit Rotterdam, die met het openbaar vervoer ACPA had weten te vinden, mochten begroeten was toch wel verbazingwekkend.

In zijn inleidend praatje benadrukte Jos dat hij het niet zou hebben over wat een spectrum analyser is. Hiervoor verwees hij naar het artikel "Inleiding tot de spectrum analyser" in Electron van december 2004. In plaats daarvan verklaarde en demonstreerde hij, via probleemstelling en mogelijke oplossingen, waarom de spectrum analyser met een tracking generator zulk een interessante combinatie vormt.

Een avond zonder theoretische verhandelingen maar pure praktijk. Met een aantal meetopjecten werd verduidelijkt hoe tal van meetmethoden, ook die met de meer algemene HF zwiepgenerator, tekort schieten qua dynamisch bereik ten opzichte van een SA/TG-combinatie.

RLB (10 MHz - 2 GHz) Bij dit soort metingen wordt gebruik gemaakt van een meetbrug, een z.g. Return Loss Bridge (RLB).
De hier afgebeelde RLB is een door PA3ACJ vervaardigd exemplaar met een bereik van 10 MHz tot 2 GHz.
N.a.v. de vele vragen om details die ons bereiken, heeft Jos toegezegd om in de naaste toekomst e.e.a. voor de nabouwer op papier te zetten.


  Smiley sad

Technische Avond

Het aantal bezoekers was die 22e februari op de vingers van een hand te tellen en over techniek werd wel gesproken, maar niets aan gedaan. Alleen gastheer Luis hield de vlag hoog en vervaardigde zijn hoogwaardige printen.

< Terug >

Bijgewerkt: 4-03-2018

contact | Copyright © 2008 - PI4ASV | home

XHTML 1.0  &  CSS