- De Bijeenkomsten in Juni 2007 -

  PAøWV in gesprek met PAøIF

Lezing van Wim Kruyf - PAøWV

Wim begon met te vertellen dat hij, na jaren niet actief te zijn geweest in de radiohobby, een inhaalslag te maken had om weer “bij te zijn”. Dus verdiepte hij zich in het fenomeen Digital Signal Processing (DSP).

Aan de hand van een goed opgezette PowerPoint presentatie en met de nodige humor sprak hij over de door hem ontworpen en gebouwde frequentiesynthesizer voor DC tot 340 kHz in stappen van 0,1 Hz.

  Heldere PowerPoint presentatie

Als golfvorm kan gekozen worden voor sinus, blokgolf, driehoek, zaagtand of korte puls (diracpuls). Een instelbare verzwakker maakt het uitgangssignaal regelbaar over meer dan 80 dB.
Een tweetal instrumenten, gebouwd rond de AT-90S8515 microcontroller, waren bij de voordracht aanwezig.

  Een van PAøWV's frequentiesynthesizers

Wim ging niet uitgebreid in op het schema en programmatuur, maar verklaarde op een voor ieder begrijpelijke wijze de gebruikte principes van DSP en legde de nadruk op de werking van een DDS (direct digital synthesizer), bemonstering, quantiseringsfout, digitaal naar analoog conversie, Nyquist theorema en anti aliasing filter, zoals dat thans onderdeel van de vereiste kennis voor het zendexamen is.

Tnx Wim voor deze boeiende en leerzame avond.


  Soldeerhandje

Technische Avond

Zo'n laatste bijeenkomst vóór de vakantie is de gelegenheid om elkaar nog eens in een eyeball QSO te ontmoeten en over de vakantieplannen of wat dan ook van gedachten te wisselen.
Zo ook deze avond die geanimeerd verliep. Alleen zonder knutselactiviteiten.
De enige actieveling was gastheer Luis met zijn printenfabriek. Niet tevreden over die vermaledijde dubbelzijdige printjes met SMD-componenten van PA3ALG, overweegt hij om na de vakantie op een andere manier te werk te gaan.

< Terug >

Bijgewerkt: 4-03-2018

contact | Copyright © 2008 - PI4ASV | home

XHTML 1.0  &  CSS