Twee programma's voor Methode Koch

Voor de goede orde: Methode Koch start met twee karakters op volle (gekozen) snelheid (ook de spatiëring!). Pas nadat 90% van het geseinde foutloos genomen kan worden, wordt één volgend teken toegevoegd.

Koch met Farnsworth ... ?

Maar waarom is dan bij Koch Method CW Trainer van G4FON en bij Just Learn Morse Code van LB3KB een Farnsworth timing mogelijk?
Dat is een gevolg van de gehanteerde methode waarop voorheen morse-examens werden afgenomen. Zo werden bijv. de tekens met 12 wpm geseind maar de pauzes verlengd om de algehele snelheid (G4FON noemt dat "Effective Speed") op 5 wpm te brengen.

Welke snelheid?

Dat bepaalt u zelf en hangt van uw einddoel af. In ieder geval hoog genoeg om de hersenen buiten spel te zetten. Er mag geen tijd zijn om na te denken, morsecode nemen moet een reflex worden, dus liefst boven de 12 wpm. Een keuze voor 18 - 20 wpm, zijnde de meest voorkomende gemiddelde snelheid op de amateurbanden, ligt meer voor de hand.
En als het even kan geen Farnsworth timing (maar 18/18 of 20/20 dus). Alleen wanneer u het met neerschrijven niet kunt bijsloffen, dan voor een geringe verlenging van de pauzes kiezen; 15/13, 20/17 of 25/21 om maar eens wat te noemen.

De verschillen

Beide programma's voldoen aan alle eisen, vergen nauwelijks ruimte op de harde schijf en zijn een genot om te gebruiken, maar natuurlijk zijn er verschillen.

Just Learn Morse Code gaat er van uit dat wat je neemt meteen via het toetsenbord wordt ingetypt en komt dan aan het einde van de sessie met een uitgebreid rapport over je prestaties. Natuurlijk kan je ook gewoon op papier meeschrijven en dat op het einde met de gezonden tekst vergelijken.
De Koch Method CW Trainer heeft dat niet, maar met het extra programma van David Gwillim - KB2TQX kan door het kopiëren/plakken van de gezonden tekst deze worden vergeleken met hetgeen tijdens de sessie is ingetypt.
Aan mij is dit niet besteed want het lukt voor geen meter om tijdens het nemen foutloos te typen. Maar wellicht bent u een betere typist(e).

Koch Method CW Trainer heeft unieke opties om ook tijdens de lessen al vertrouwd te raken met tal van onzaligheden die je op de banden tegen kan komen: van QRM, QRN en QSB t/m tjoepende en/of verlopende zenders en 'bad fist' sleutelaars.

Geluidsbestanden

Beide programma's hebben de mogelijkheid om de te genereren tekst tevens als geluidsbestand vast te leggen.
'Koch CW Trainer' standaard met het formaat: KochMorse_02_25_21.wav hetgeen betekent: 2 karakters op 25 wpm met een effectieve snelheid van 21 wpm. Het programma ondersteunt ook MP3, maar dan moet er wel ergens Lame_enc.dll op uw computer staan.
'Just Learn Morse Code' komt met: Morse code 17 20.wav (die vermeldt dus niet het aantal karakters en draait de twee wpm-waarden om).
Uiteraard kunt u zo'n bestand noemen zoals u wilt.

Tenslotte ...

Zolang u nog niet het gehele alfabet machtig bent, heeft u te maken met groepen van willekeurige karakters. De lengte van zo'n groep is ook variabel om straks de overgang naar echte woorden te vergemakkelijken want er is nogal verschil in ritme en 'gevoel' tussen die twee.

Bent u eenmaal gewend aan het nemen van standaard woorden, dan is het tijd voor voorbeeld-QSO's, Q-codes en veelgebruikte afkortingen. Schenk vooral aandacht aan roepnamen, cijfers en locaties. De programma's voorzien ook hierin en anders stelt u zelf geëigende oefenbestanden samen, of controleer de zijkolom van deze pagina op extra oefenbestanden.

Bedenk dat uw vorderingen afhangen van de regelmaat waarmee u oefent en dat het de ene dag beter gaat dan de andere. U weet echter dat u het einddoel kan bereiken omdat u zich al menig karakter heeft eigengemaakt en bewezen heeft op volle snelheid morsecode te kunnen nemen.
Houd in gedachten waar u mee bezig bent: het opbouwen van reflexen. Dat vergt tijd en heeft niets te maken met intelligentie o.i.d. Het hangt er alleen maar vanaf hoelang het duurt voordat karakters 'bezinken' en onderdeel worden van uw reflexen.

Welaan, het pad naar bruikbare morsevaardigheid is geplaveid. Aan u om dit te bewandelen en, zoals G4FON zegt, without the frustrating ordeal that most hams have endured for decades.

contact | Copyright © 2008 - PI4ASV | home

XHTML 1.0  &  CSS