Zelf een radio-ontvanger bouwen op school

Anneke en Geert tijdens de Dag voor de Amateur 2002Sinds 2001 wordt door de afdeling, in een tiental lessen, aan leerlingen op een middelbare school geleerd om zelf een ontvanger te bouwen. Dit vindt plaats in het kader van de "Verrijkingscursussen" op het Keizer Karel College (KKC) te Amstelveen.
De samenwerking met de school is ontstaan door een gezamenlijk initiatief van Anneke Jesse, de dochter van radiopionier Henk Jesse, PAøCII, en onze huidige afdelingsvoorzitter Geert Paulides, PA7ZEE.
Anneke is lerares op het KKC en heeft in de onderneming van haar vader een behoorlijke handvaardigheid opgedaan. Geert legt zich toe op het ontwerpen en maken van eenvoudige bouwprojecten voor beginnende radioamateurs.

De ontvanger

Om diverse redenen is gekozen voor een passieve ontvanger voor de middengolf omroepband:

Achteraanzicht van de "Hemel Water Afvoer"-ontvangerVerschillende leerlingen hebben inmiddels een vervolg-bouwproject gemaakt. Zoals een seriekring om de selectiviteit van hun passieve ontvanger te verbeteren en een passieve ontvanger voor de korte golf.

Het materiaal waaruit de onderdelen worden gemaakt is vrijwel overal beschikbaar.
Zo worden de spoelvormen van de antennekoppelspoel en de afstemspoel uit respectievelijk PVC-afvoerbuis (75 mm) en PVC-hemelwaterafvoer (80 mm) gemaakt.
Hierdoor kan de antennespoel losser of vaster worden gekoppeld met de afstemspoel.

De handvaardige PE1DHRAls wikkeldraad wordt montagedraad met PVC-isolatie gebruikt met een kerndiameter van 0,4 mm en een buitendiameter van 0,8 mm. Hoewel PVC hoogfrequente verliezen geeft, is naast een zeer lage prijs, de eenvoudige spatiëring een voordeel.
De variabele condensatoren voor de afstemkring en voor de fijn-afstemming zijn polyvaricons uit de surplushandel.

Kennismaking met het radioamateurisme

Gedurende de cursus is tijdens enkele lessen extra hulp nodig. Leden van de afdeling bieden dan hulp bij het boren van de frontplaat, het wikkelen van de spoelen en bij het opsporen van fouten aan het einde van de cursus.
De laatste les is voornamelijk een demonstratieles. Er worden dan, onder begeleiding van een bevoegd amateur, verbindingen in de 2 m-band en op de kortegolf gemaakt door de leerlingen. Tevens wordt de combinatie van een communicatieontvanger met een computer gedemonstreerd, door weerkaarten en PSK-teksten mee te lezen.
Tijdens deze les bestaat er een goed persoonlijk contact tussen radioamateurs en leerlingen.

In de ban van morsesignalen

Jaap, PAøIF, laat de leerlingen kennis maken met de morsecode.
Vervolgens maakt hij een verbinding met een Britse amateur.
"Cool !" was de reactie

Onze digitale man PE3WIM

Wim PE3WIM demonstreert verschillede digimodes en laat o.a. zien dat er vanuit wat knarsende radiosignalen een keurige weerkaart op het scherm van een pc tevoorschijn kan komen.


contact | Copyright © 2008 - PI4ASV | home

XHTML 1.0  &  CSS